Tee teknoteko – osta kallista

Yksi ajattelumaailmani monista ristiriidoista on, että pidän useimpien teknologioiden leviämistä pääsääntöisesti hyvänä ja tavoiteltavana asiana, mutta en ole valmis siitä maksamaan olemalla esimerkiksi kuluttajaelektroniikan varhainen käyttöönottaja, tai kannattamalla julkisten varojen satsaamista epävarmoihin uusiin teknologioihin. Joskus jopa pidän vähän hölmöinä niitä, jotka maksavat satoja tai tuhansia (tai satoja tuhansia) euroja jostakin, jonka saa vuoden päästä puoleen hintaan.

Ristiriita on tietysti siinä, että ilman näitä varhaisia käyttöönottajia, jotka maksavat ”ylihintaa”, ei teknologian hinta laskisi lainkaan niin nopeasti kun se sitten tekee. Ja se, mikä tekee teknologian laajemman käyttöönoton mahdolliseksi, on juuri halvempi hinta. Kosketusnäytölliset puhelimet tuskin leviäisivät sitä tahtia kuin ne tällä hetkellä tekevät, elleivät iPhone-fanaatikot olisivat olleet valmiita maksamaan niistä melkoisia summia ($600 ensimmäisestä mallista vuonna 2007). Matkapuhelimet itsessään ovat vielä parempi esimerkki. Vastikään uutisoitiin, että matkapuhelinliittymien lukumäärä ylittää ensi vuonna maapallon väkiluvun, kun aivan tuoreessa muistissa on vielä ensimmäisten ”raahattavien” puhelinten kymmenien tuhansien markkojen hinnat.

Suuri kiitos siis kaikille teille, jotka olette valmiita rahojanne tuhlaamaan yhteiseen hyvään hankkimalla itsellenne viimeisimmän rehvastelulaitteen!

Jani Moliis
Puheenjohtaja, Viite

PS. Viikonloppukevennykseksi yksi näkemys siitä, miten varallisuuden leviämiseen ylhäältä alas voi suhtautua. Jostakin syystä varallisuus ei tosiaan käyttäydy aivan samalla tavalla kuin teknologia.

2 thoughts on “Tee teknoteko – osta kallista

 • 8.10.2011 at 02:40
  Permalink

  Onneksi kaikilla ei ole heti varaa ostaa uusimpia vimpaimia, koska muutamia vuosia myöhemmin ne todennäköisesti ovat paitsi halvempia myös toimivampia ja ekologisempia. Toki varmasti on niinkin, ettei kehitystä ekologisempaan (pienempi, vähäkulutuksisempi yms.) suuntaan tapahtuisi ilman niitä ensimmäisen aallon kuluttajia. Toisaalta ilman heitä kyseinen vimpain olisi ehkä jäänyt leviämättä sen laajemmalle ja monen laitteen kohdalla se ehkä kuitenkin olisi se ekologisin vaihtoehto… Kaikki uusi kun ei suinkaan korvaa jotain epäekologisempaa vanhaa tekniikkaa ja maailmassa on aika monta laitetta, joita ilman tultaisiin ihan hyvin toimeen.

  (Jaa minäkö teknopessimisti?)

 • 8.10.2011 at 12:49
  Permalink

  Kivaa välillä parannetaan ostamisen synnin tuntoa 🙂

  Lisävinkkejä: sitä voi valita ostoksensa ekologiselta valmistajalta esim. ks. Greenpeacen arvioita viime vuosilta, ja tukea ko. firman yritystä muuttua vihreämmäksi.

  Vielä parempi jos ostaa vimpaimensa pitkällä tähtäimellä, että laite vastaa omia vaatimuksia ja että sitä ei tarvitse ensimmäisessä päivitysrumbassa heti uusia vain muodin vuoksi.

Comments are closed.