Politiikan tulee perustua tieteelliseen tietoon – ei päinvastoin

Politiikassa päätetään monitahoisista asioista, joissa niin tavoitteiden asettaminen, keinojen valitseminen kuin tulosten ymmärtäminenkin vaatii tutkimustietoa. ”On tärkeää, että poliittiset päätökset perustuvat puolueettomasti tuotettuun ja parhaaseen saatavilla olevaan tietoon – siis tieteeseen”, muistuttaa Viitteen puheenjohtaja Jani Moliis. Vihreät on ainoa puolue, jolla on suuri tieteen ja teknologian alan jäsenjärjestö.

Tieteen ja teknologian vihreät ehdokkaat haluavat, että julkisesti tuotetun tiedon tulee myös olla kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä. ”Haluamme, että yhteisin varoin tuotettu tieto koituu yhteiseksi hyväksi”, linjaa Viitteen varapuheenjohtaja Mari Saario. On tärkeää panostaa myös perustutkimukseen, joka luo täysin uutta tietoa.

Tieteen ja teknologian vihreiden kaikki vaaliteesit löytyvät sivustolta

http://www.tiedepuolue.fi/

Lisätietoja:
Jani Moliis, puheenjohtaja, jani (a) moliis.fi, puh. 041 4696 202
Mari Saario, varapuheenjohtaja, mari.saario (a) iki.fi, puh. 045 652 6529

Tieteen ja teknologian vihreät – Viite ry on tiede- ja teknologiapolitiikasta kiinnostuneiden Vihreiden järjestö. Esimerkiksi uusiutuva energia, geeniterapia ja tietoturvallisuus ovat kaikki kysymyksiä, jotka vaativat päätöksentekijöiltä uudenlaista asiantuntemusta. Viitteen tarkoituksena on tarjota jäsenistönsä asiantuntemusta Vihreiden käyttöön päätöksenteon tueksi, tuoda vihreitä arvoja tieteeseen ja tutkimukseen sekä kohottaa Vihreiden profiilia tieteen ja teknologian asiantuntijoiden parissa.

One thought on “Politiikan tulee perustua tieteelliseen tietoon – ei päinvastoin

  • 20.6.2011 at 20:30
    Permalink

    Samaa mieltä siitä että tieteen tuloksia voitaisiin hyödyntää poliittisessa päätöksen teossa selvästi paremmin tai ainakin systemaattisesti yrittää sitä. Olen myös samaa mieltä julkisesti tuotetun tiedon vapaan saatavuuden välttämättömyydestä, koskee se sitteen alkuperäisaineistoja (tutkimuslaitosten välillä) tai varsinaisia tuloksia.

    Tieteellisten tulosten viemisessä päätöksentekoon tarvitaan välivaihe, jossa tieto kriittisesti arvioidaan. Uskokaa tai älkää, tieteellinenkään tieto (hyvissä lehdissä julkaistu) ei ole aina luotettavaa. Metodeja voidaan justeerata hyvien tulosten suuntaan, tai sitten yksinkertaisesti raportoidaan yksittäistä positiivista tulosta vaikka kymmenen muuta ovat negatiivisia. Päätöksentekijä on tiedon tuojan armoilla ja siinä on tämän porukan sauma.
    Meidän pitää edellyttää että päätöksenteko perustuu riippumattomasti ja kattavasti kerättyyn tietoon ja kriittiseen arvioon metodien laadusta. Sitähän tiedemiehet osaavat, mutta poliitikko ei.

Comments are closed.